Bona nit Albano Dante Fachín,

Ahir vaig llegir un tuit que deia que Cafè amb llet és una icona. Efectivament per mi ho era. Tant tu com la Marta Sibina vau arribar a mi, com a tanta altra gent, a través del llibre denúncia Artur Mas, on són els meus diners?. Em va atrapar i mig segon vaig trigar a llegir-lo sencer. Un parell de dies contrastant dades, fets que explicava, etc. Em vaig quedar impressionat pel rigor, la capacitat d’investigació i, evidentment, tot allò que denunciava el llibre sobre les clavegueres de la sanitat pública. I com tanta altra gent, el segon que vaig fer, després d’indignar-me, va ser compartir incansablement tant el llibre com el video associat. De fet, encara ara ho faig.

Des d’aquell dia no he deixat de seguir Cafè amb Llet. I després d’una corba al meu parer, lleugerament descendent (lògic també, ja que el llibre posa el llistó molt alt i vosaltres mateixos vàreu reconèixer el notable esforç que va suposar redactar-lo, esforç que és difícil sostenir en el temps amb pocs recursos) ahir em trobo amb aquest vídeo de 14 minuts:

Què ha passat entre un fet i un altre? No sóc capaç de donar una resposta a això i crec que, Albano, faries bé de plantejar-t’ho.

Així com en el seu moment vaig contrastar i compartir tot allò que em transmetia Artur Mas, on són els meus diners? ara també necessito explicar a qui ho vulgui llegir (suposo que la meva mare i pocs més) el per què tot aquest vídeo em sembla demagògic a nivells importants.

El video es justifica per les paraules de Josep Fontana, renombrat i inqüestionable savi historiador català. Havent cursat història ja fa massa anys, he de reconèixer en Fontana un mite de la historiografia catalana. I, Albano, tu ens interpretes com a veritat universal les declaracions del Josep Fontana justament per la credibilitat que té com a renombrat historiador. I hom es sent temptat, evidentment coneixent la grandesa del personatge, a fer-li costat aviat.

Anem a pams. Si donem credibilitat a allò que pensa el senyor Fontana com a historiador, llavors l’hem de contextualitzar com a tal: Fontana pertany a un tipus d’historiografia marxista que interpreta el passat en base a la lluita de classes (sent reduccionista sisplau, no em vull allargar amb això, em perdonareu). Per Fontana, el catalanisme històric sempre ha estat una característica d’una classe en concret: la burgesia catalana. Per Fontana, el moviment popular, de base, era progressista, i això del catalanisme li quedava molt lluny, fins i tot, contradictori, si tenim en compte les necessitats socials que reivindicava. Aquesta interpretació genera certa controversia (llegeixi’s Termes per exemple) però pel que importa ara ja en tenim prou, perque només dient això ja podem enmarcar els talls que ens mostres al vídeo.

Entenc que, Albano, quan fas un elogi tan profund de Fontana, has llegit a fons la seva obra i per tant podries haver ofert, en algun moment dels 14 minuts de vídeo, aquest context general que ens permetria enmarcar allò que transmet.

Pero és que Fontana, en els talls que ens passes, no fa declaracions com a historiador. De fet, les declaracions que fa davant el Barberà són polítiques. I fa política ficció (responent, evidentment, les qüestions que planteja l’entrevistador). Per què llavors, Albano, no presentes i contextualitzes les declaracions com a tals (polítiques) enlloc de destacar, només i repetidament, la seva fama com a intel·lectual suposadament catalanista? Per què no expliques que, per exemple, i a nivell polític, Fontana anava als últims llocs de la llista de Barcelona en Comú a les municipals? Crec que unes declaracions polítiques com les que fa Fontana mereixen una contextualització d’aquest tipus i no penso que sigui de rebut que no només ho obviïs sinó que ho enmascaris dins l’aura del prestigi (merescut) que té com a historiador.

És fa evident que estàs utilitzant de forma esbiaixada el discurs d’en Fontana (i el seu prestigi) per fonamentar els teus arguments. I això, sento dir-t’ho, és fer demagògia.

Finalment, en menys mesura, molesta sobremanera que el teu discurs traspuï la pedantaria de considerar imbècils de pastanaga els milers, desenes de milers de persones que veiem la independència no com un objectiu final, sinó com un instrument per construir una societat més justa.

Sota aquesta premisa ens hi aglutinem molts, molts dels que estem sota el paraigua de la CUP, pero també molts d’altres que es situaran sota la llista dels Junts pel Si. Ja n’hi ha prou de considerar aquesta llista com la llista d’en Mas, de la burgesia catalana, de la dreta.

Per desgràcia, ara CIU (més ben dit, CDC) governa legítimament Catalunya. Van guanyar les últimes eleccions i tenen tot el dret a fer-ho (tot i que han fet més mal que bé en la seva gestió social, ara i abans, en això sempre hi estarem d’acord). Però en aquest procés, en Mas, no el seu partit, ha acceptat avançar eleccions i perdre un any de mandat per, potser, guanyar-ne un i mig. Ha acceptat continuar tibant tot i que significava trencar la relació amb Unió. Ha acceptat que si guanya, formarà un govern amb molta presència d’ERC amb un full de ruta que (ahir ens ho van dir) tindrà com a primer objectiu cobrir les necessitats dels més desafavorits. Ens pot enganyar o no, ja ho sé, pero ha arribat fins a llocs on ningú pensava arribar. I personalment, dubto molt que persones com el Romeva o la Muriel es deixin engatussar. Encara que tot pot passar, en sóc conscient.

Ara bé, donar per fet que ens estan prenent el pèl a tots, inclosos aquests dos últims, atorgant als arguments polítics d’en Fontana una credibilitat que m’agradaria veure si realment es mereixen, només per intentar dotar de pes uns altres arguments propis superficials, no constructius, en contra de… Em sembla una altra vegada, demagogia en tota la amplitud del terme.

Atacar l’independentisme com si fos una idea de la dreta burgesa catalana, torna a ser demagògia, i en el fons, perdona’m però és així, és tractar-nos d’imbècils de pastanaga. És el mateix (l’únic) argument que esgrimeixen PP, PSOE, C’s… i ara també Catalunya si que es Pot, per aconseguir vots.

Prou. Això és “vella política”. Cafè amb Llet va nèixer com un diari de denúncia amb rigor, reclamant “nova política”. Per què, Albano, en el vídeo (presentant-te com a “candidat de…”) estàs exercint com a polític i, en canvi, fas la “vella política” del “i tu més”? De tu n’espero, en reclamo, t’exigeixo, “nova política”. Que deixis enrere els partidismes i les estrategies per esgarrapar vots i que facis propostes en positiu. Que dediquis 14 min de vídeo, no a criticar, no a destruir, sino a explicar-nos què faràs per generar i redistribuir adequadament els ingressos quan governeu Catalunya i si amb això en tindreu prou per cobrir totes les despeses.

Albano, que m’ofereixes? Quines propostes tens? Què et fa pensar que la teva proposta, dins el marc espanyol, és millor que la teva proposta dins un marc català? Hi ha persones, partits, que no estan capacitats per donar resposta a aquestes qüestions. Tu m’has demostrat en el passat que sí. Et demano que ho facis, perquè ho vull entendre per poder valorar adequadament les possibilitats que tinc d’aquí al 27S.

I si pot ser, que la resposta no comenci per un NO.

PD: el comentari sobre la cara del Barberà, completament prescindible, injustificat i fora de lloc. Si d’una cosa estic convençut és que el Barberà era ple coneixedor de la tipologia de respostes que donaria Fontana. Dubto que el sorprenguessin gaire, perquè segur que era conscient de la vida i obra del persontage. Inferir-ne una reacció, per la cara, és totalment inacceptable.