Ahir, llegint alguns, molts, dels milers i milers de comentaris que es van generar a Twitter al voltant del programa de TV3 Jo pregunto a Carles Puigdemont amb l’etiqueta #JoPreguntoTV3 em van venir al cap algunes idees que voldria compartir.

Hi havia moltes reflexions al voltant d’una suposada doble intencionalitat de TV3 a l’efectuar la tria de les persones que havien de fer-les preguntes. En molts casos es parlava directament de “manipulació” com explicitaven per exemple:

Sincerament, començo a estar tip que tothom, quan li convé, catalogui a TV3 de manipuladors. Crec que hi ha coses que ahir es podien haver fet millor. És veritat que el ritme, sobretot al principi, era una mica lent. I que alguna de les persones que preguntava es va allargar massa en el seu discurset. Fins i tot que la Lídia Heredia en algun cas va tallar innecessàriament al president. Però, de veritat, que la selecció de les preguntes en cap cas la vaig entendre com a voluntat de manipular l’audiència en contra del govern de JxS i, en concret, de Puigdemont.

En tot cas, entenc el format com l’oportunitat de posar el president cara a cara amb raonaments de persones amb tres vessants: una oratòria acceptable, minima representativitat (no només traslladen les seves idees, sinó les inquietuds d’un colectiu) i una pregunta amb certa profunditat.

Per mi, espectador, va ser una molt bona oportunitat de poder veure el president Puigdemont entomar i rebatre sense complexes totes aquelles qüestions més o menys espinoses que li van posar sobre la taula. De fet, ahir només hi va haver un guanyador: el propi Carles Puigdemont. Només pel format, ja guanyava (a veure quin president del govern s’atreveix a una cosa semblant). Però a més, va desmuntar una per una totes les preguntes en clau negativa que li van arribar. Per això estic molt d’acord amb aquest tuit:

Llegia moltes crítiques al voltant de la senyora Mari Carmen, de SCC, per exemple. Pero jo li dono les gràcies a ella per haver preguntat i a TV3 per donar-li l’oportunitat. Perquè en Puigdemont la va deixar de volta i mitja. No estic d’acord en que ella ja va poder llançar el seu ideari i això ja és positiu per una agrupació com SCC. Un ideari es guanya amb una argumentació raonable al darrere. Aquesta senyora va demostrar que SCC no la té (per això són residuals), i ho va fer en prime time i amb un share que, avui ho sabrem, segurament va estar per sobre de la resta. A sobre, en Puigdemont va ser capaç de donar-li l’estocada final amb les seves respostes. I igual amb la Leire o en Jordi.

L’oportunitat de desmuntar els arguments dels contraris al procés sempre és benvinguda i més si ho fa algú amb les taules d’en Puigdemont. I més si ho fa la televisió pública catalana, amb preguntes que de cap manera poden afavorir l’argumentació d’aquells que de forma constant la titllen de manipular l’opinió pública.

Jo no era gens favorable a la pressió de la CUP per apartar a Mas del projecte (com tampoc ho sóc de que JxS no accepti la proposta de reforma de l’IRPF que fa la CUP). No l’entenia ni l’entendré encara que me l’expliquin mil vegades. Però penso que la tria d’en Mas va ser la més encertada possible, sobretot per una reflexió que vaig veure clara arrel d’aquest tuit:

En Puigdemont és un grandíssim orador tot i que en Mas transmetia més comoditat davant la cámara. Però en canvi, en Puigdemont és capaç de fer arribar que es creu el que diu. És així. Encara que algú ho vulgui posar dubte, sembla sincer quan verbalitza el seu relat. En Mas tenia un aura dencantador de serps que no se la podia treure de sobre. Potser el bagatge de corrupció de CIU, o el pacte amb Zapatero d’esquena al govern, o simplement les retallades. Essent un grandíssim orador, dels millors que segurament han passat últimament pel parlament, li mancava al meu entendre credibilitat.

El Puigdemont és molt diferent en aquest sentit. La sinceritat, credibilitat i ganes de tirar endavant el projecte que és capaç de transmetre, és el que realment sustenta i ajuda a donar base sòlida al Procés.

Per això, tant de bo més programes com aquest amb més preguntes complicades pel president. Estic convençut que és una bona manera que arribin més lluny els arguments del procés.