Benvolgut Alejo Vidal-Quadras,

Tots sabem com es prodiga en els seus comentaris filofeixistes en contra de Catalunya, els catalans, la independència i tot allò que no soni a Espanya, la nación más antigua de la historia de la humanidad.

Però aquesta piulada seva em ve com anell al dit a tall d’exemple del seu pensament, ja que demostra amb claredat on situa vostè, ex Vicepresident del Parlament Europeu, el seu nivell de demòcrata.

D’entrada, voldria plantejar una qüestió que evidentment s’escapa del meu àmbit, però que essent vostè capaç d’analitzar tan en profunditat l’estat de dret, de segur que em podrà respondre. Es veu que quan poses “Autodeterminació” al Google et surt com a primers resultats la Wikipedia, que sembla que no té gaire prestigi per ésser citada (i no entenc per què). En tot cas aquí pot consultar-ne el resultat. Jo no hi entenc gaire perquè em perdo, però parla d’un nosequè d’un ius cogens en aquests termes:

El dret a l’autodeterminació és una norma de ius cogens. Les normes de ius cogens constitueixen el nivell més alt de les lleis internacionals i han d’ésser obeïdes sempre.

Ei, que segur que la Wikipedia no té cap credibilitat i s’inventa les coses. Però deixi’m fer una mica de ciència ficció: plantegis si fos veritat això que diu del dret a l’autodeterminació. Qui es situaria fora del Dret Internacional en aquest cas? L’estat espanyol, se’ns dubte. Llavors, quedaria justificat l’ús de la força en contra de l’estat espanyol? Al meu entendre, MAI és justificat l’ús de la força però segons el raonament que ens trasllada, vostè si que el defensaria, oi? Doncs mal fet senyor Vidal-Quadras, molt mal fet, la violència no porta enlloc, més enllà d’estats dictatorials amb els quals segur segur que vostè no se sentiria gens còmode.

Tanmateix, hi ha un altre tema que em preocupa. Pensi que vostè ha estat un alt càrrec representatiu de l’Estat. I la seva piulada es podria situar en l’àmbit de la incitació a la violència, cosa que li pot portar problemes legals… No és una cosa que m’inventi jo, ni molt menys! Es veu que la justícia espanyola ja porta a judici a persones que presumptament inciten a la violència amb els seus comentaris, ja siguin metàfores com la que vostè ha fet en la piulada, o incitacions explícites a la violència, com la que va fer en Joan Coma. El dels ous i les truites, recorda?

I ja sap, senyor Vidal-Quadras, que malgrat hagi format part de partits polítics que ara estan al Govern, a l’estat espanyol la justícia és igual per a tothom, així que li suggereixo que millor moderi’s amb el to del que piula, a veure si un dia, sense esperar-s’ho, acaba emmanillat (Déu no ho vulgui!) dins un furgó policial. Evidentment, en cap cas li desitjo una situació del gènere, només faltaria. Sóc amant de la llibertat d’expressió (com estic convençut que vostè també ho és). Però es veu que últimament a l’estat espanyol no està gaire ben vista…

Finalment, m’agradaria reflexionar al voltant de la justificació que vol donar a l’ús de la força. Disculpi però l’ús de la força és responsabilitat única de qui l’exerceix. En cap cas és responsabilitat del moviment independentista que, com dèiem, té tot el dret internacional, justícia democràtica i legitimitat parlamentària per sentir i moure’s tal i com ho està fent. Voldria que en fes reflexió, no fos cas que acabés fent demagògia dient una cosa similar a “ellos se lo buscaron”.

En fi. M’acomiado de vostè agraint profundament el seu temps i desitjant-li sincerament tranquil·litat de consciència i calçotets nets.

Una abraçada,