Existeixen les multes lingüístiques a Catalunya per usar el castellà? És a dir, aquelles multes a establiments, negocis, entitats que retolin els seus cartells comercials o editin pamflets publicitaris en castellà? Per exemple, si un restaurant en el seu cartell comercial posa “Restaurante La Buena Vida”… rep una multa?

Fa temps que llegeixo persones que diuen sense cap rubor que la Generalitat posa multes per retolar en castellà. Molts ho titllen de feixisme (al final li direm feixista a aquell que se’ns coli a la cua del peix…). Doncs m’ha donat per mirar què diu la llei al respecte. I exactament diu això:

“La senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic han d’ésser redactats, almenys, en català. Aquesta norma no s’aplica a les marques, als noms comercials i als rètols emparats per la legislació de la propietat industrial”

Podeu trobar tota la Llei 1/1998, de 7 de gener aquí en pdf. Aquest fragment correspon a l’article 32.3. Però si us fa mandra llegir-vos-la tota, aquí trobareu un resum de la normativa de retolació d’una sola pàgina (2013) també en pdf.

Quina conclusió en podem extreure? Que retolar en castellà està permès, se’ns dubte. En cap paràgraf de la llei trobareu una prohibició d’ús d’una llengua que no sigui el català.

El què es sanciona és que no es retoli en català. És a dir, el restaurant anterior, en el seu cartell, hi hauria d’afegir la paraula Restaurant, mantenint, si ho considera oportú, la paraula Restaurante. “La Buena Vida” quedaria igual, ja que es considera nom comercial.

D’aquesta manera, per exemple aquesta notícia de La voz libre (he posat la primera que he trobat per exemplificar la demagògia que se’n fa al respecte, tot i que ja sé que el mitjà en si té 0 credibilitat) no estaria dient la veritat en aquest punt:

“Queremos subrayar lo insólito de multar a un comerciante que rotula su negocio en castellano en una localidad de mayoría castellanohablante. Este tipo de sanciones no solo atenta contra la libertad lingüística de ciudadanos y empresas sino contra la lógica comercial”

El comerciant està obligat a retolar en català. Després ho pot fer en xinès, castellà, àrab o finès si li dóna la gana.

¿Hi estem o no d’acord? En el meu cas, és evident que sí. Tot el que vagi en la línia d’intentar ajudar a fomentar l’ús quotidià de la llengua catalana, al meu entendre és positiu (aquí trobareu en estudi sobre l’ús de la llengua i constatareu el descens de l’ús del català des del 2003 fins ara).

Evidentment, hi pot haver gent per tot i de totes les opinions. Podem obrir els debats que volgueu. Però almenys quan opinem sobre el tema, que sigui fent-ho amb propietat i coneixement de la realitat.